Něco o sacharidových vlnách

21.09.2015 22:15

Poslední rok se rozrhl pytel se sacharidovými vlnami a hodně se mi na ně ptáte (někdy nazýváno také jako sacharidové cyklování/cyklování sacharidů).

Zkusím zodpovědět pár nejčastějších dotazů, abyste se případně mohli snadněji zorientovat v pojmech a zároveň bych chtěl vyvrátit pár mýtů, které okolo této problematiky koluje.

 

Za prvé bych chtěl napsat, že sacharidové vlny nejsou určeny pouze pro kulturisty a fitness sport, kde se s nimi nejčastěji setkáte. Sacharidové vlnění jsem již aplikoval na desítky klientech, kteří s vrcholovým sportem nemají nic společného. Nutno podotknout, že s velkým úspěchem :-)

O co se vlastně jedná? Ve zkratce sacharidové vlnění funguje na principu cyklování příjmu sacharidů, díky kterému v nízkých dnech vyplavíme co nejvíce glykogenu ze svalů a následně ve vysokých dnech sval opět plníme maximálním množství svalového glykogenu. Při opakování cyklů se docílí zrychlený efekt redukce podkožního tuku a urychlí se spalování metabolismu. JO-JO EFEKT NEHROZÍ !! Jelikož cyklování příjmu sacharidů se neustále mění a tak se organismus nemůže zadaptovat a také je po celou dobu zvýšený příjem bílkovin pro co nejvyšší ochranu svalového vlákna (pro udržení svaloviny nejvíce záleží na somatotypu, který člověk zdědil a také na fyzických aktivitách. Pokud člověk provozuje fyzickou zátěž, musí se zkorigovat i s vlnami, pak se docílí ještě zlepšení efektu, pakliže se na to nebude brát zřetel, efekt vlny nebo úbytek svaloviny to může razantně ohrozit).

 

Chtěl bych UPOZORNIT, že vlny nevytvářím pro klienty, kteří chtějí pouze rychle (byť efektivně) zhubnout, protože samo o sobě vlnění člověka nenaučí, jak se správně a dlouhodobě stravovat a pak by hrozilo, že špatným stravováním by se jim postupně váha opět vrátila. Vlny jsou výborné naopak u lidí, kteří něco o výživě již vědí, potřebují motivaci nebo u nich probíhá stagnace, tak se s vlnami docílí krásné a opětovné rozpohybování redukce (viz zrychlení metabolismu). Sacharidové vlny také rád udělám komukoliv, kdo něco o správné výživě již něco ví, sportovcům nebo klientům, kteří si po vlnách zaplatí zpracování klasického jídelníčku, abych měl jistotu, že je naučím dlouhodobě a správně stravovat.

 

Jak dlouho se dají vlny držet? Obvykle od 1-10 týdnů. Déle se dá také, ale čistě z pohledu úvahy to nemá cenu, jelikož po 10 týdnech musí člověk shodit vysoké procento podkožního tuku a pokud by chtěl ještě více, tak poté bych v nejlepším případě začal shazovat klasickým jídelníčkem a vlny nechal na pouhé "došperkování".

Také se mi často ptáte, jestli to není nebezpečné. Není - ve vlnách přijímá člověk všechny makro i mikro nutrienty. Nehrozí žádný deficit. Pouze ve dnech se sníženým příjmem sacharidů mohu jedinci se sklony k pádům glykémie hrozit únava nebo podráždění (ano, sacharidy mají tu velkou moc na psychickou pohodu - viz typické přejídání sladkého, které pro leckoho vyvolává slastné pocity a nebo například při dlouhém hladovění naopak únava a mdloby atp). Z toho vyplývá, že vlny by neměly držet diabetici. Jedinci s častou hypoglykémii (nevyvolávanou primárně diabetem) vlny držet mohou, spíše je potřeba upravit nebo zvýšit příjem cukrů v nízkých dnech, aby se negativní stavy neprojevovaly.

Ve vlnách je absolutní zákaz pití alkoholu, takže je potřeba oželit sem tam skleničku vína, na kterou můžete být třeba večer zvyklí. Druhy potravin ve vlnách se krásně variabilně dají uzpůsobit do velké míry preferencí klienta.

A poslední důležitá věc. V celých vlnách je potřeba neustále vážit a striktně dodržovat gramáže. V klasickém jídelním plánu se snažím o naučení odhadů, postupně se zbavovat vážení a umět si vybírat varianty nebo je zaměňovat, ale ve vlnách je toto neakceptovatelné. Omezuje to tím pádem dočasně i v sociální sféře člověka. Nelze chodit se stravovat do restaurací ani jíst na oslavách atd.

V ceně vlny 1000,- zahrnuji zpracování jakékoliv vlny (vysvětlím možnosti a druhy vln při vstupní konzultaci) a ještě jedné dodatečné úpravy. Úpravy jsou nutné většinou u větších a dlouhodobějších vlnění nebo opačně u sportovců v soutěžních kategoriích, kde je procento tuku velmi již nízké. Kolik úprav bude potřeba, bohužel nikdy nelze určit s jistotou předem. Záleží na organismu, úrovně stresu atd. Někdo úpravu potřebuje, jiný nikoliv.

 

Doufám, že Vám mé popsání vln ve zkratce trochu pomohlo a v případě jiných dotazů mě klidně ještě kontaktujte nebo se můžete objednat na jejich sestavení.

 

Váš Aleš Beránek, DiS.